TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
2009-2010 Eğitim öğretim yılında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programı normal öğretim olarak  Ermenek Meslek Yüksek Okulu Bünyesinde açılmıştır. Öğrenci yetersizliği nedeniyle 2014-2015 Eğitim öğretim yılında  kapanmıştır. 2017-2018 Eğitim öğretim yılında yeniden açılmış, programın yıllık kontenjanı 20, toplamda 8 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır. Programda 4 ( dört) akademik personel mevcuttur.
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Ömer ÇECEN
BEK Üyeleri
Öğr. Gör. Elif ÇATIKKAŞ
BEK Üyeleri
Öğr. Gör. Tuğba ÇAKIR
BEK Üyeleri
Öğr. Gör. Hasan MARAL
Tarihçe
2017 yılında eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programını bitiren bir öğrenci iki yıllıkeğitim-öğretim sonunda, toplam 120 AKTS teorik ve uygulamalı ders yükünü alır. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında Ön Lisans Diploması verilir.
Kabul Koşulları
İlgili meslek lisesinden mezun olan öğrenciler sınavsız, diğer lise ve meslek lisesi mezunu öğrenciler ise, Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda YGS-6 puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrencileri almaktadır. Programlara ayrıca yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları ve aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. Ayrıca; ? Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilir veya, ? DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Ziraat Fakültelerinin Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri ve Bitki Koruma Bölümleri ile Fen Fakültelerinin Kimya Bölümüne geçiş yapabilir. Dikey geçiş yapanlar mezuniyet sonrası “Ziraat Mühendisi” ve “Kimyager” ünvanı alırlar.
Mezuniyet Koşulları
İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak (120 AKTS Kredi), aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak ve 30 iş günü staj yapmak zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
1. Kamu kurum ve kuruluşları: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler. 2. Tarımsal Amaçlı Kooperatifler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri. 3. Özel Sektör İşletmeleri: İstihdam alanları; tıbbi ve aromatik bitki ithalat ve ihracatını yapan işletmeler, bitkisel ilaç ve gıda desteği imal eden işletmeler, yetiştiricilik yada toplayıcılık faaliyetlerinde bulunan firmalar ile bunların satışını yapan aktarlar ve işyerleri. 4.Kendi işletmeleri: Tıbbi ve aromatik bitki üretim ve pazarlama işletmeleri.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da uygulama olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav %40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı %40, yarı yılı sınavlarından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı %60''dır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanlarının danışmanlığında yürütülmektedir. Mazeret sınavı, mazeretlerle ilgili belgelerini, bir dilekçeyle birlikte sınavların bitimini takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar birimine ulaştırmaları gerekmektedir.



https://obs.kmu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=12420&lang=tr