İLK VE ACİL YARDIM - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 25
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
İLK VE ACİL YARDIM
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi SİNAN SAĞIR
BEK Üyeleri
Öğr. Gör. ŞEREF MADEN
BEK Üyeleri
Öğr. Gör. FATMA GÖK
BEK Üyeleri
Öğr. Gör. DÖNDÜ KOYUNCUOĞLU
Sekreter
Yüksekokul Sekreteri NAFİ BULUT
Tarihçe
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan 10.09.1992 tarihli protokolle Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulmuştur. 2013 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından Diyaliz Programı açılarak eğitim öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "İlk ve Acil Yardım alanında Önlisans Diploması" derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Bu programa alınacak öğrencilerin, devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları (Öğrencinin boy ve kilosunun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir.), program gereği 2. sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları; erkek öğrencilerde 1.65 m’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
İlk ve Acil Yardım Programından mezun olanlar, Dikey Geçiş Sınavı ile
1. Hemşirelik
2. Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
3.İlk Yardım ve Afet Yönetimi
Lisans programlarına Dikey Geçiş sınavı ile geçebilirler. Bunun için öğrencilerin her yıl OSYS'nin yapmış olduğu Dikey geçiş sınavına başvurmaları gerekmektedir. Sınavda alınacak puan ile öğrencinin Önlisans Başarı Puanı(ÖBP) önem kazanmaktadır. ÖBP, her öğrencinin mezuniyet durumunda okulu tarafından hesaplanmış ve mezuniyet belgesinde yer alan akademik ortalama esas alınmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Programdaki dersleri başarıyla tamamlamış olmak ve 30 iş günü olan yaz stajını yapmış olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları, özel sektörde ya da kamu ambulanslarında(112), üniversite, özel ve kamu hastanelerinde, hava ambulanslarında görev yapmaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için en az bir ara sınav ve bir yarıyıl/ yıl sonu sınavı yapılır. Yarıyıl/yıl sonu sınavından başarısız olan öğrencilere bütünleme sınav hakkı verilir. Yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavlarına girmeyen ve 40'ın altında puan alan öğrenciler başarısız kabul edilir. Yarıyıl/ yıl sonu ve bütünleme sınavlarına girebilmek için, devam koşulunu yerine getirmek ve uygulamalarda başarılı olmak gerekir. Sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl içi değerlendirmelerinin %40 ve yarıyıl/ yılsonu sınavı veya bütünleme sınavı notunun %60'ının toplanması ile virgülden sonra iki basamak alınarak dersin başarı ortalaması belirlenir. Uygulamalı derslerden başarılı olmak için uygulama notunun 60 ve üzeri olması gerekir. Dersin başarı notu, dersin başarı ortalaması esas alınarak bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak hesaplanır. Geçme notu 60'tır.



https://obs.kmu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=12430&lang=tr