PASTACILIK VE EKMEKÇİLİK - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Pastacılık ve Ekmekçilik Programı 2019 yılında açılmış olup, 2020 - 2021 Güz yarıyılından itibaren Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde Normal Öğretim olarak eğitim öğretim faaliyetine başlamıştır.. Bölümümüz için 30 kişilik kontenjan tahsis edilmiştir.

Programın temel hedefi; ulusal ve uluslararası anlamda bağımsız işletmeler (pastahaneler, fırınlar, kafeler vb.), gıda ve turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu pastacılık ve ekmekçilik alanında gerekli olan tüm teorik bilgiye hâkim ve mesleki deneyime sahip, en az bir yabancı dile hâkim, karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip, gastronomi alanında kendi alanıyla ilgili en son gelişmeleri yakından izleyen, insan ilişkilerinde becerikli, vizyonu geniş, yaratıcı, kalifiye insan gücünü yetiştirmektir.

Bu programdan mezun olan bireyler konaklama işletmelerinin pastane veya ekmek bölümünde çalışabileceği gibi, bağımsız pastane, kafe, fırın gibi unlu mamullerin üretilip satıldığı işletmelerin de sorumluluğu alabilecek bir konuma gelmektedir. Ayrıca çeşitli işletmelerde, alakart yemek hizmeti sunan işletmelerin tatlı bölümlerinde, kamu kurumu mutfaklarının pastane bölümlerinde vb. yerlerde de pastacılara ihtiyaç duyulmaktadır.

Bölümümüzde 80 öğrencinin aynı anda uygulama yapabileceği iki adet uygulama mutfağının yanı sıra 30 kişilik bir otel ve ve otelde bulunan restoran uygulama sahası bulunmaktadır.

 Turizm sektörü ile yakın ilişkiler doğrultusunda, nitelikli işletmelerde öğrencilerimizin stajına katkıda bulunurken, turizm sektöründen gelen eğitim kadrosu ile müfredatın sektörün taleplerine göre güncellenmesi sağlanmaktadır.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah BADEM
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Şule Demir
Tarihçe

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 29 mayıs 2007 tarihinde kurulmuştur. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 5662 sayılı Kanun'la kurulan 17 yeni üniversiteden biridir. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bu tarihten itibaren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak eğitim ve öğretimine devam etmektedir. 2019 - 2020 Eğitim Öğretim yılında Pastacılık ve Ekmekçilik programı, normal öğretim programı, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır.

Kazanılan Derece

Önlisans derecesi

Kabul Koşulları

ÖSYM Sınavı Sonucu Yerleştirilmiş Olmak
Üst Kademeye Geçiş

Mezunlarımız, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’ndan (DGS’den) başarılı olmak şartıyla, 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilirler. Bu programlar;

* Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Mezuniyet Koşulları

Staj uygulamasından başarılı olmak, 120 AKTS sağlamak ve en az 2.00 ortalama ile tüm derslerden başarılı olmak

Mezun İstihdam Olanakları

Bu programdan mezun olan bireyler konaklama işletmelerinin pastane veya ekmek bölümünde çalışabileceği gibi, bağımsız pastane, kafe, fırın gibi unlu mamullerin üretilip satıldığı işletmelerin de sorumluluğu alabilecek bir konuma gelmektedir. Ayrıca çeşitli işletmelerde, alakart yemek hizmeti sunan işletmelerin tatlı bölümlerinde, kamu kurumu mutfaklarının pastane bölümlerinde vb. yerlerde de pastacılara ihtiyaç duyulmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme

Aksi belirtilmediği sürece, 100 üzerinden değerlendirilenbir ders için , bir vize (%40) ve bir final (%60) olmak üzere iki sınava girilmektedir.



https://obs.kmu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=12580&lang=tr