AŞÇILIK - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Aşçılık Programı 2015 yılında açılmış olup, 2015 - 2016 Güz yarıyılından itibaren Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde Normal ve İkinci Öğretim olmak üzere Eğitim Öğretim Faaliyetlerine başlamıştır. Bölümümüz 50 kişi normal öğretim, 50 kişi ikinci öğretim olmak üzere toplam 100 kişilik kontenjana sahiptir.

Aşçılığı profesyonel bir meslek olarak gören, kariyer olarak kabul eden kişilere yönelik hazırlanmış Aşçılık Programının amacı; gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler yetiştirmektir. Bu amaçlar doğrultusunda 2 yıllık önlisans programı süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek- içecek işletmeciliğinin ve yemek sanatının tüm incelikleri öğretilmektedir. Klasik yemek pişirme teknikleri, Türk, Osmanlı, Selçuklu, Dünya Mutfakları ve Modern mutfak teknikleri uygulamalı olarak verilmektedir.  Bu gibi pratik derslerin yanında öğrenciler Beslenme İlkeleri, Gıda Kimyası, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Hijyen-Sanitasyon ve Mönü Planlama  gibi teorik derslerle mutfak sanatı ve kültürünü, gıda maddelerinin kimyasını ve beslenme üzerine önemlerini derinlemesine teorik   olarak inceleyeceklerdir.

Üniversitemizde 40 öğrencinin aynı anda uygulama yapabileceği uygulama mutfağı ile ayrıca 30 kişilik uygulama Oteli ve Restoranı bulunmaktadır. Turizm sektörü ile yakın ilişkiler doğrultusunda bir yandan öğrencilerimizin nitelikli işletmelerde staj yapmalarına katkı sağlanırken, turizm sektörünün içinden gelen eğitim kadrosuyla ders programlarının sektörün taleplerine göre güncellenmesi sağlanmaktadır. 

Aşçılık programında okumak isteyenlerin tat ve koku duyumları gelişmiş, düzenli çalışma alışkanlığına sahip, dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir.

Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" unvanı verilir.

Mezun olanlar;

      *    Otel mutfağı,

      *    Restoran mutfağı,

      *    Fabrika mutfağı,

      *    Ordu mutfağı,

      *    İşyeri mutfağı,

      *    Yemek fabrikaları mutfağı,

      *    Okul mutfağı,

      *    Hastane mutfakları,

      *    Gemi mutfağı,

      *    Uçak mutfağı,

      *    Tren mutfağı,

      *    Otobüs mutfağı

gibi çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Kişinin bilgi, becerileri ve yeterliğine bağlı olarak bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılar kolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler.

Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Açık Öğretim Fakültesi bünyesindeki bölümlerin üçüncü sınıfına doğrudan ve sınavsız olarak geçebilmektedirler. Mezunlarımız ÖSYM tarafından yapılan DGS sınavı ile;

  *  Aile ve Tüketici Bilimleri,

  *  Beslenme ve Diyetetik,

  *  Gastronomi,

  *  Mutfak Sanatları ve Yönetimi gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmektedirler.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah BADEM
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Yusuf Yerli
Tarihçe
Aşçılık bölümü, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminden itibaren Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece
aşçılık, önlisans
Kabul Koşulları
ÖSYM Sınavı Sonucu Yerleştirilmiş Olmak
Üst Kademeye Geçiş
İki yıl süreli bu programı bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı sonunda Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca tüm mezunların Açıköğretim Fakültesi İktisat veya işletme bölümlerine üçüncü sınıftan itibaren devam etme ve lisans tamamlama imkanları bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Staj uygulamasından başarılı olmak, 120 AKTS sağlamak ve en az 2.00 ortalama ile tüm derslerden başarılı olmak
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin(mutfak, servis departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde,, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli catering pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir.
Ölçme ve Değerlendirme
100 üzerinden değerlendirilen, bir vize (%40) ve bir final (%60) olmak üzere iki sınava girilmektedir.



https://obs.kmu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=12473