YEREL YÖNETİMLER - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 50
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Yerel Yönetimler programı Yönetim Organizasyon Bölümü altında bulunan 2 yıl ve 4 yarıyıldan oluşan bir programdır. 2. yarıyılın sonunda öğrenciler 30 iş günü staj yapmak zorundadırlar. 120 AKTS lik ders alıp bu dersleri başarmış olmaları durumunda mezuniyete hak kazanmış olurlar.

Yerel Yönetimler Programı, demokratik, şeffaf, katılımcı yönetimlerin oluşumunu desteklemek ve kamusal hizmetlerin etkin bir şekilde sunumunu sağlamaya yönelik eğitim-öğretimde bulunmak ve ülke düzeyinde yerel ve yerinden yönetimi kurumsallaştırarak bölgesel gelişmelere hız kazandırmak hedefiyle kurulmuş olup, eğitim süresince öğrencilere temel ekonomi, hukuk, muhasebe, işletme, yabancı dil, bilgisayar  derslerinin yanı sıra kentleşme, siyaset bilimi, yerel yönetimler, kamu maliyesi gibi mesleğe yönelik dersler de verilmektedir.  Bilgisayar laboratuvarı ve projeksiyonlu sınıflarda işlenen derslerde teorik ve güncel konular bir arada işlenirken alınan bu eğitim belediyelerde, il özel idarelerinde, valiliklerde ve kaymakamlıklarda yapılan stajlarla pratik olarak da desteklenmektedir. Eğitim süresi içinde yerel kamu kurumlarının üst düzey yöneticileri ve uzmanlarınca  verilen seminerler ve bu kurumlara yapılan  ziyaretler öğrencilerin alanlarında gelişimine yardımcı olmaktadır.

Yerinden yönetim birimlerini daha ileriye götürebilmek ve mahalli idarelerin ülkemizde hak ettiği konuma getirilmesinde yardımcı olacak şekilde eğitim ve öğretim veren programımız aynı zamanda geleceğin kamu idarecilerinin yetiştirildiği bir birim olarak dikkat çekmektedir.

“Yerel Yönetim / Mahalli İdare Meslek Elemanı” unvanı kazanmış kişiler meslek hayatlarında mahalli idarelerin üst yöneticilerinin en yakın yardımcıları olarak çalışabilmekte ve alınan kararları yürütebilmektedirler. Meslekte ilerleme kişinin başarısına ve deneyimine göre olmaktadır. Çalıştığı kurumda alt ve orta kademe yönetici olabilmekte ve çeşitli birimlerde şeflik, müdürlük gibi pozisyonlara gelinebilmektedir

Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Mustafa ATAY
Tarihçe
KKMYO'da Yerel Yönetimler bölümü 1995 yılında ilk olarak Mahalli İdareler adıyla kurulmuş ve aynı sene eğtim öğretime başlamıştır. Daha sonra ismi 2004 senesinde Yerel Yönetimler adıyla değişerek eğitim ve öğretim çalışmalarına devam etmiştir/etmektedir.
Kazanılan Derece
Önlisans mezunu
Kabul Koşulları
ÖSYM'nin yaptığı sınavın sonucuna göre yerleştirilmiş olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans eğitimi sonunda DGS ile lisans eğitimine geçilebilir. Açık öğretimden lisans eğitimine devam etmeleri mümkündür. Öğrenci geçiş yapılan lisans bölümünüden mezun olduktan sonra isterse yüksek lisans ve sonrasında doktora yapabilir.
Mezuniyet Koşulları
120 AKTS'yi sağlamalı, genel not ortalaması en az 2.00 olmalı ve müfredatdaki tüm dersleri başarmış olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Yerel Yönetimler Programı’ndan mezun olan öğrenciler, başta kamu kuruluşlarının ve giderek artan oranda da özel sektör kuruluşlarının, genel yönetimi, personel yönetimi, araştırma ve geliştirme gibi bölümlerinde, bir anlamda yönetimin her kademesinde görev alabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar 100 lük not üzerinden değerlendirilip yarıyıl içi değerlendirmelerin % 40 ı ile yarıyıl sonu değerlendirmelerin %60 ı alınarak hesaplanmaktadır.



https://obs.kmu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=593